Skip to content

Nieuwe wet per 1 maart 2025: gemakkelijker naar de rechter!

Per 1 maart 2025 kunnen rechtzoekenden (zowel mensen als bedrijven) voor bepaalde civiele zaken terecht bij de regelrechter. Dit nieuwe systeem maakt het gemakkelijker om bij de rechter te komen zonder tussenkomst van een advocaat. Het is speciaal gericht op kleine vorderingen van minder dan € 5.000,00 of bij conflicten met een (ex-)werkgever (hiervoor geldt geen maximumbedrag). Mensen en bedrijven kunnen naar de regelrechter als ze naar elkaar willen luisteren en samen tot een oplossing willen komen. Een werknemer kan bijvoorbeeld naar de regelrechter wanneer er sprake is van achterstallig loon en een werkgever kan bijvoorbeeld naar de regelrechter als een werknemer zijn verplichtingen niet nakomt van een terugbetalingsregeling bij een lening. Het is niet mogelijk om voor een conflict over beëindiging van de arbeidsovereenkomst naar de regelrechter te stappen.

Wat houdt dit in?
• Eenvoudige procedures: eenvoudig zelf een zaak starten via een formulier, ook digitaal. Er is geen deurwaarder nodig om een zaak te starten en ook hoeven er geen juridische stukken te worden aangeleverd. Wel moet er rekening worden gehouden met het betalen van griffierecht. De kosten hangen af van de hoogte van het bedrag, namens wie je naar de regelrechter gaat en het inkomen en vermogen van die persoon.
• Toegankelijker: de procedure is laagdrempelig en een werknemer heeft geen advocaat nodig. Tijdens de zitting probeert de rechter middels een mondelinge behandeling van de zaak eerst samen met de partijen een oplossing te vinden. Lukt dit niet, dan zal er tijdens of zo snel mogelijk na de mondelinge behandeling een uitspraak worden gedaan. Het is voor rechtzoekenden die de Nederlandse taal niet of minder machtig zijn zelfs mogelijk om via de rechtbank kosteloos een tolk in te schakelen.
• Verplichte deelname: de gedaagde partij is verplicht om mee te doen aan de procedure.

De nieuwe regelrechter is beschikbaar bij de rechtbanken in Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant en is bedoeld om de toegang tot recht te verbeteren. Het is vooral voor mensen die anders misschien niet snel naar de rechter zouden stappen, denk aan arbeidsmigranten en flexwerkers.

De looptijd van dit experiment is drie jaar. Op basis van een evaluatie wordt bekeken of de regelrechter definitief wordt.

Als werkgever is het belangrijk dat je voldoet aan de wet- en regelgeving, zodat je niet in een juridische procedure terechtkomt. Neem contact met ons op voor advies over hoe je de wet effectief kunt naleven en mogelijk juridische procedures kunt voorkomen.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Kom met ons in gesprek

Zo kun je ons bereiken. Bel of mail ons, of kom bij ons op de koffie!

Kom met ons in gesprek

Zo kun je ons bereiken. Bel of mail ons, of kom bij ons op de koffie!