Skip to content

Schijnzelfstandigheid: handhaving vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Sinds 2016 was er sprake van een handhavingsmoratorium. Eerder was al aangekondigd dat dat moratorium per 1 januari 2025 zou aflopen. Wel was het nog onduidelijk hoe de Belastingdienst in 2025 zou gaan handhaven, omdat de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Wet VBAR) pas per 2026 ingaat. Op 18 december 2024 is het handhavingsplan gepubliceerd op de website van de Belastingdienst, met daarin aandacht voor de gevraagde ‘zachte landing’.

 

De controle richt zich primair op de opdrachtgever en niet op de zzp’er. Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een verkapt dienstverband, kan dat voor beide partijen gevolgen hebben (correcties, naheffingen en boetes). Per kamerbrief is in december 2024 aangegeven dat de Belastingdienst in 2025 nog geen verzuim- en vergrijpboetes gaat opleggen aan organisaties die zzp’ers inhuren voor werkzaamheden die niet als zelfstandige worden uitgevoerd. Wel kunnen er vanaf 1 januari 2025 weer naheffing loonheffingen worden opgelegd. Dit kan dan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025. Dit noemen ze een ingroeimodel: tot en met 2030 kan de Belastingdienst over de periode vanaf 1 januari 2025 (dus vijf jaar terug) correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen opleggen. 

 

De Belastingdienst heeft begin november 2024 de Toelichting Beoordeling arbeidsrelaties gepubliceerd. Daarin zijn de feiten en omstandigheden opgenomen die van belang zijn om de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer te beoordelen. Daarnaast heeft de Belastingdienst een website in het leven geroepen om werkgever en werknemer te helpen bij het kwalificeren van de arbeidsrelatie, de Rijksoverheid ontwikkelde daarvoor een keuzehulp. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een webmodule om duidelijkheid te krijgen over de vraag of de opdrachtgever een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht kan gebruiken.

 

Hoewel de handhaving meer duidelijkheid zal brengen, zullen er grijze gebieden blijven bestaan. Opdrachtgevers moeten hun risico goed beoordelen en afwegen of ze hun relatie met zzp’ers om gaan zetten in een arbeidsovereenkomst. Wij helpen je hier graag bij.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Kom met ons in gesprek

Zo kun je ons bereiken. Bel of mail ons, of kom bij ons op de koffie!

Kom met ons in gesprek

Zo kun je ons bereiken. Bel of mail ons, of kom bij ons op de koffie!